Listopad 2008

fotky

10. listopadu 2008 v 18:35

filmografie

10. listopadu 2008 v 18:28
2007 -Odvlečen (Rendition) role: Douglas Freeman
2007 -Zodiac (Zodiac) role: Robert Graysmith
2005 -Zkrocená hora (Brokeback Mountain) role: Jack Twist
2005 -Mariňák (Jarhead) role: Anthony Swofford
2005 -Důkaz (Proof) role: Hal
2004 -Jimmy Glick v Lalawoodu (Jiminy Glick in Lalawood) role: sám sebe
2002 -Hodná holka (Good Girl, The) role: Holden Worther
2002 -Půlnoční míle (Moonlight Mile) role: Joe Nast
2001 -Bubliňák (Bubble Boy) role: Jimmy Livingston
2001 -Donnie Darko (Donnie Darko) role: Donnie Darko
1991 -Dobrodruzi z velkoměsta (City Slickers) role: Danny Robbins

Životopis

10. listopadu 2008 v 18:21
Povolání: Herec
Věk: 27
Datum narození: 19.12.1980
Místo narození: Los Angeles, Kalifornie, USA
Znamení: Střelec

Je synem režiséra Stephena Gyllenhaala a scenáristky Naomi Fonerové. Herectví se věnuje už od dětství. Jeho hereckým debutem byla komedii Rona Underwooda Dobrodruzi z velkoměsta (City Slickers, 1991), kde si zahrál syna Billyho Crystala. Upozornil na sebe skutečnou postavou raketového nadšence Homera Hickama v retrodramatu Říjnové nebe (r. J. Johnston).

Jeho nejvýraznější film. úlohou, za kterou byl nominován na Independent Spirit Award, je zatím titulní vizionářský hrdina pozoruhodného fantastického snímku Donnie Darko (r. R. Kelly).

Nedokončil studia na Kolumbijské univerzitě v New Yorku a na jaře 2002 vytvořil jednu z hlavních rolí v londýnské inscenaci hry Kennetha Lonergana To je naše mládí. Jako host vystoupil v TV seriálu Homicide: Life on the Street (Oddělení vražd: Život na ulici).

Jake Gyllenhaal si roku 2005 zahrál ve filmu Johna Maddena Důkaz, jenž vypráví působivý příběh mladé ženy Catherine (Gwyneth Paltrowow), kterou pronásleduje minulost jejího otce, matematického vědce Roberta (Anthony Hopkins) a stíny její vlastní budoucnosti; Důkaz odhaluje spojení mezi genialitou a šílenstvím, křehký vztah mezi otci a dcerami a podstatu pravdy a rodiny. Gyllenhaal se zde objevil v roli Hala, který využije přechodné známosti s Catherine a po Robertově smrti ji požádá, zda se může probrat otcovými záznamy. Vrací se k nim den co den a jeho vztah s Catherine se stále prohlubuje. Zároveň si uvědomuje, jak jí tím omezuje a ubližuje. Cítí však, že jeho povinností najít něco, co by mohlo být přínosné pro další matematické práce.

Na přelomu roku 2005/2006 zaujal rolí Jacka Twista ve filmu Zkrocená hora od oscarového režiséra Anga Leeho. Film vypráví milostný příběh dvou mladých mužů - rančera a kovboje - kteří se poznali v létě roku 1963 a stali se přáteli na celý život. Prožili mnoho radostí i tragédií, díky kterým poznali slabost a sílu lásky. Film získal na MFF v Benátkách hlavní cenu Zlatého lva a byl nominován v sedmi kategoriích na Zlatý glóbus. Po boku Jake Gyllenhaala se zde objevil Heath Ledger v roli Ennise Del Mara.

Ve stejné době slavil úspěch ve snímku Sama Mendese Mariňák (Jarhead, 2005) po boku Jamieho Foxxe a Petera Sarsgaarda. V jeho filmografii najdeme i katastrofický thriller Rolanda Emmericha Den poté (The Day After Tomorrow) z roku 2004.

Jeho starší sestra Maggie Gyllenhaal je také herečkou.






ZDROJ: www.osobnosti.cz